abonneren

Blog

Blog

Met enige regelmaat hebben we inzichten die we verder willen uitwerken of verdiepen. Vaak hebben die slechts indirect te maken met onze directe projecten. De blogs bij elkaar bieden context bij het werk en de visie van de Vertelmaatschappij.

Foto via PxHere
 • De narratieve cyclus

  door Gerben Bruins op 25 september 2018

  De narratieve cyclus beschrijft de fasen die je doorloopt voor een narratief traject. Het model is losjes gebaseerd op de vijf fasen die in appreciative inquiry worden gebruikt, maar wij houden het bij vier.

  lees verder
 • Waarom noemen jullie het ook wel grootschalig luisteren?

  door Gerben Bruins op 20 augustus 2018

  We doen kwalitatief onderzoek op kwantitatieve schaal. Honderden of zelfs duizenden mensen kunnen hun verhaal in hun eigen woorden delen. Je kan je voorstellen dat je daar als organisatie je voordeel mee kan doen.

  lees verder
 • Wat is narratief onderzoek?

  door Gerben Bruins op 13 augustus 2018

  De essentie van een narratief traject is 'laat de mensen waar het om gaat aan het woord, sta jezelf als organisatie toe hiernaar te luisteren en gebruik deze input voor verdere ontwikkeling'.

  lees verder
 • Een goed begin

  door Gerben Bruins op 20 juni 2018

  ...je moet dus maar gewoon ergens beginnen. Al jaren ben ik bezig met het gebruiken van persoonlijke verhalen om maatschappelijke en organisatieverandering te faciliteren.

  lees verder
 • Weten vraagt meer dan meten

  door Gerben Bruins op 15 maart 2017

  Mijn dochters van 6 en 7 rollen het er zo uit: 'meten is weten', net als 'van proberen kan je leren'. Het verschil tussen beide uitspraken is...

  lees verder
 • Collectieve blindheid

  door Gerben Bruins op 11 november 2016

  Over de winst van Trump, de kracht van ontkenning en hoe dat helemaal verkeerd kan lopen...

  lees verder
 • Het vennetje

  door Gerben Bruins op 30 september 2016

  Waarin we de metafoor van het ecosysteem nader beschouwen, we als kikkers in een vennetje rondzwemmen en de sociale werkelijkheid nog steeds complex is...

  lees verder
 • Een wereld van betekenissen

  door Gerben Bruins op 19 september 2016

  Waarin we een tipje van de sluier oplichten over een andere werkelijkheid, een rol weggelegd is voor een lantaarnpaal en we aan het einde nog niet veel wijzer zijn...

  lees verder